הקמת גינה בהתאם לתנאי השטח והאזור
כשהאביב מבצבץ לו בפתח אנחנו מתחילים לדמיין את עצמנו יושבים בחצר הבית ונהנים מכל הנוף והטבע שקיים סביבנו. חצר מלבלבת תצליח להעניק לנו את החוויה של לשבת בחוץ וליהנות מציוץ של ציפור, מצילו של עץ פרי וממשב רוח מרענן. גינה היא "הריאה הירוקה" באזור הבית שמספקת לדיירים טבע ואוויר צלול. תכנון גן בהתאם לתנאי השטח והאזור ימנע טעויות רבות, יחסוך בעלויות וימזג את הרצונות של הדיירים עם התנאים החיצוניים כגון – מזג אוויר אופייני, כמות של אור שמש, סוג הקרקע וכדומה. במאמר זה נרחיב על כל התנאים שבהם כדאי להתחשב כשבאים להקים גינה בדרום או גינה בצפון.
מה המיקום הגיאוגרפי של הבית?
כשמקימים גינה בשרון או גינה בגוש דן בסמוך לים, רצוי להתחשב במיקום הגיאוגרפי שלה, שכן זה מה שישפיע על ההשקיה ועל סוג הצמחים שרוצים לגדל. לא מדובר רק בחום או קור או בכמות המשקעים באזור, אלא בשיקולים רבים אחרים. באזור שהוא מישורי יהיה חלחול מים מהיר לקרקע ולכן נאלץ להשקות יותר. לעומת זאת, באזור הררי וגבוה חלחול המים הינו איטי ולכן אפשר להשקות את הגן אחת לשבוע. כמו כן, בגינות סמוכות לים יש הרבה רוחות ולחות באוויר, מה שעלול להזיק לחלק מהצמחייה. ההמלצה תהייה להתרשם מגינות סמוכות ולזהות אילו חלקים מטופחים ונראים עמידים, כך ניתן לבצע התאמה בין מזג האוויר לבין בחירת הצמחייה. להלן עוד שיקולים שיש להתחשב בהם.
שטח החצר
בטרם ההקמה יש לסקור את השטח הקיים לרשות הדיירים ולדון בכל אותן אפשרויות שהוא מספק. היקף השטח, הצורה שלו, גובה שלו ביחס לבית וסוג הקרקע – כל אלה וודאי ישפיעו על התוצאה הסופית. עוד נדבך זה היכולת לשנע ולהוביל ציוד ואלמנטים שונים לתוך החצר עצמה כמו אבני חצץ, יריעות של דשא, עצים ואדמה.
כיווני אוויר
בכל שטח שמקימים יש להתייחס גם לכיווני האוויר הטבעיים שכן הם יקבעו את אזור הישיבה, אזור הצמחייה וכולי. תמיד נחפוץ לשבת באזור שבו יש משב רוח מאשר באזור שבו האוויר דומם ולא נע. לעיתים נאלץ לעשות מניפולציה מלאכותית על מנת לאפשר זרימת רוח כמו גיזום של עץ או שיחים.
חשיפה רבה לשמש
גן שחשוף לשמש רוב שעות היום יצריך כאמור יחס שונה מגן שהוא מוצל רוב שעות היום. שמש מרובה תצריך צמחייה מסוימת, מערכת השקיה שתואמת את הקרקע, פרגולה שמספקת צל באזור הישיבה ועוד אילוצים שמותאמים לכך. כידוע, צמחים שנחשפים שעות רבות לשמש ידרשו כמויות מרובות של השקיה, על כן הבחירה הנכונה תהייה בצמחייה עמידה לשמש, כזו שלא דורשת כמויות מים, כגון סוקולנטיים (צמחים בשרניים אוגרי מים) וקקטוסים ועוד.
סוג הקרקע
סוג הקרקע הינה קריטית והיא למעשה היא הבסיס להצלחה. שימור הקרקע וטיפוח הפוריות שלה יבטיח בעתיד גן מלבלב שמתחדש מדי שנה. קרקע פורייה הינה למעשה קרקע שתהווה סביבה טובה ואידאלית לשורשים של העצים, השיחים וכל יתר הצמחים. היא תענה בצורה סדירה על כל צרכי ההזנה של הצמחים, תגדיל את היכולות אחיזה שלהם באדמה ותשפר את יניקת המים והאוויר. קרקע פורייה הינה למעשה ביטוי לפעילות של אורגניזמים ומיקרו אורגניזמים באדמה. בישראל יש מגוון רחב של סוגי קרקעות אדמות חוליות שאופייניות לכל אזור, כמו חמרה, טרה רוסה וכן קרקע גרנית ואדמת לס. כדי לטייב ולהשביח את האדמה יש להכיר את המאפיינים של האזור ולעשות שימוש ראשוני בקרקע המקומית בהתאם לאזור הגיאוגרפי.